Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2018

καιρος κεραμιδι τρικαλων

Σάλος στο Ηράκλειο: Κόβουν υπεραιωνόβιες ελιές για... καυσόξυλα

Ελιές ακόμα και 500 χρόνων κόβουν στη Μεσαρά για να τις κάνουν καυσόξυλα, λόγω του γεγονότος ότι πλέον εδώ και πολλά χρόνια έχουν σταματήσει να παράγουν χοντρολιές.


μετρηση δυναμο αυτοκινητου

Και μπορεί ο παραγωγός να έχει κάθε δικαίωμα να κόψει ένα δικό του ελαιόδεντρο, ή να αναθέσει σε “ξυλάδες” να το κάνουν, ωστόσο έντονος είναι ο προβληματισμός για την τεράστια καταστροφή που συντελείται, αφού αυτά τα δέντρα στάθηκαν όρθια επί αιώνες, για να καταλήξουν σήμερα... στα τζάκια και τις ξυλόσομπες...




  • Φωτογραφίες - ΣΟΚ: Έτσι έσπαγε κεφάλια ο Βίκτωρας Ρέστης


Κάτοικοι χωριών της Μεσαράς Ηρακλείου έχουν αρχίσει να αναλαμβάνουν δράση.

Όπως αποκαλύπτουν στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη”, για να σταματήσει το θλιβερό αυτό φαινόμενο, θα πρέπει οι ελαιοπαραγωγοί να επιδοτούνται ώστε να έχουν τα κίνητρα προκειμένου να μην προχωρούν σε κοπές τόσο παλιών ελαιοδέντρων, «αφού πρόκειται για δέντρα εκατοντάδων χρόνων που τα κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας και πρέπει να τα παραδώσουμε στους απογόνους μας»!


καιρος κεραμιδι τρικαλων

μεδια μαρκτ γερακας τηλ

«Είναι δικαίωμα ενός ελαιοπαραγωγού να ξεπατώσει ή να κόψει από τη ρίζα του το δέντρο της χοντρολιάς που δεν του δίνει πλέον καρπό, για λόγους που εγώ πιστεύω ότι οφείλονται στις καιρικές συνθήκες, καθώς αυτές οι ελιές θέλουν πολύ κρύους και βροχερούς χειμώνες για να ξανακάνουν καρπό. Δεν μπορεί λοιπόν κανείς να τον εμποδίσει να το κόψει. Αν όμως υπήρχε μια επιδότηση για κάθε υπεραιωνόβιο δέντρο, τότε θα μπορούσε κάθε παραγωγός να κρατήσει αυτά τα δέντρα και να τα παραδώσει στα παιδιά του», λένε χαρακτηριστικά.

Και προσθέτουν πως «καλό θα ήταν η Περιφέρεια Κρήτης να έβρισκε έναν τρόπο μέσα από ευρωπαϊκά προγράμματα προκειμένου να σωθούν αυτά τα δέντρα. Εμείς στο χωριό αρχίσαμε και καταγράφουμε δέντρα που είναι άνω των 200 ετών. Και υπάρχει μια σκέψη να δραστηριοποιηθούμε μαζικά. Να υπάρχει ένας σύλλογος μέσα από τον οποίο να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε μια τέτοια ενίσχυση για να προστατέψουμε τέτοια δέντρα. Πότε θα ξαναγίνουν, δηλαδή, δέντρα 500 ετών;».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου