Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2018

λιντλ αυριο

Γκάρεθ Όουενς: Ο Δίσκος της Φαιστού είναι ένα «ποιητικό ευαγγέλιο της μινωικής εποχής»

Ο Δίσκος του Φαιστού είναι ταυτόχρονα ένα αντικείμενο τέχνης και μία ποιητική προσευχή. Ένα είδος αρχαίου «τάματος» για τη γέννηση και την εγκυμοσύνη, όπως έδειξαν και οι τελευταίες αποκαλύψεις. Είναι το «ποιητικό ευαγγέλιο της μινωικής εποχής», σύμφωνα με τον Γκάρεθ Όουενς, τον Βρετανό εκπαιδευτικό του ΤΕΙ Κρήτης και ειδικό σε θέματα μινωικής γραφής.


δουλειεσ αθηνα 2017

Πριν από λίγες μέρες, σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης σε συνεργασία με το ΤΕΙ Κρήτης, στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, ο Όουενς παρουσίασε αυτή τη νέα προσέγγιση για το Δίσκο της Φαιστού. Στην ίδια εκδήλωση, η μουσικός και φοιτήτρια του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, Δέσποινα Χιωτίδου, διάβασε τον δίσκο, καθώς η φωνητική αποτύπωση των «κρητικών ιερογλυφικών» έχει ολοκληρωθεί πλέον σε ποσοστό 99%, παρότι η ερμηνεία έχει φτάσει μόλις στο 50%.


λιντλ αυριο



  • Φωτογραφίες - ΣΟΚ: Έτσι έσπαγε κεφάλια ο Βίκτωρας Ρέστης


Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Έθνος», ακούστηκε, δηλαδή, η φωνή του δίσκου, που παράλληλα είναι - με την επιφύλαξη της άγνωστης πληροφορίας – και η φωνή του λαού της εποχής εκείνης.


disco studio 54 hd

Ο Ουαλός γλωσσολόγος, μιλώντας στην εφημερίδα, τονίζει ότι η ομοιοκαταληξία και η ποιητικότητα του κειμένου που χαράχτηκε στον δίσκο τού θυμίζουν ποιήματα της Σαπφούς ή ακόμη και σονέτα του Σαίξπηρ, ανεξάρτητα από το νόημα, καθώς η φωνητική απόδοση βοηθάει να «ακούμε» με όλες τις αισθήσεις. Πολιτογραφημένος πλέον Έλληνας, καθώς ζει στην Κρήτη σχεδόν 30 χρόνια και είναι παντρεμένος με Ελληνίδα, ο Όουενς τονίζει ότι δεν μετανιώνει για την επιλογή του να μείνει στην Ελλάδα.

«Το ήθελα και το επέλεξα στο Λονδίνο να ζήσω επαέ επειδή αγαπώ την Ελλάδα και την Κρήτη. Έχω πλέον γίνει ένας… μεσογειακός Βρετανός», λέει. Έχοντας αφοσιωθεί στη μελέτη του Δίσκου της Φαιστού για περισσότερα από δέκα χρόνια, σε συνεργασία με τον καθηγητή Φωνητικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης Τζον Κόουλμαν, ο Γκάρεθ Όουνες έχει προχωρήσει την ανάγνωση του Δίσκου στο 99% και την ερμηνεία σε ποσοστό πάνω από το 50%. Με βάση τα συμπεράσματα που προέκυψαν από την έρευνά του, αποκάλυψε ότι η πιο γνωστή μινωική συλλαβική επιγραφή από την Εποχή του Χαλκού, χρονολογούμενη 500 χρόνια πριν από τον Τρωικό Πόλεμο, τον 17ο αιώνα π. Χ., αποτελεί έναν ύμνο προς την έγκυο θεότητα και τη θεότητα Αφαία.

Διαβάστε περισσότερα στο Cnn.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου