Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2018

ζευγαρωμα σκυλων ποιντερ

Πρόκειται για μια μοναδική ευκαιρία που έχουν οι Έλληνες επιχειρηματίες, να έρθουν σε επαφή με Κινέζους επιχειρηματίες, προκειμένου να διερευνήσουν από κοινού δυνατότητες συνεργασίας, είτε σε επίπεδο εξαγωγών, είτε στον τομέα των επενδύσεων.


σπ ιρο

Πάντως, αδιαμφισβήτητο γεγονός είναι ότι η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών φαίνεται να έχει τεράστια περιθώρια ανάπτυξης, κρίνοντας από το χαμηλό εμπόριο της χώρας μας με την Κίνα, που το 2015 βάσει των στοιχείων του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου, ανήλθε σε 3,95 δισ. δολ. ή 0,1% του εξωτερικού εμπορίου της τιμώμενης χώρας στην 82η ΔΕΘ, που διαμορφώθηκε πρόπερσι σε 317,1 δισ. δολάρια. Οι κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα διαμορφωνόταν το 2015 σε 1 δισ. δολ. και οι ελληνικές στην Κίνα σε περίπου 100 εκατ. δολ.


Ευκαιρία προβολής του ελληνικού «επιχειρείν» στη διεθνή αγορά


Χαιρετίζοντας την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης να είναι τιμώμενη χώρα η Κίνα στη διοργάνωση της φετινής 82ης ΔΕΘ (9-17/9), ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Β. Ελλάδας (ΣΒΒΕ), Αθανάσιος Σαββάκης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η συγκεκριμένη απόφαση θα επιδράσει θετικά στην προβολή της υγιούς επιχειρηματικότητας συνολικά της Βορείου Ελλάδος σε πιθανούς κινέζους επενδυτές.


Εκτίμησε, μάλιστα, ότι μέσω της φετινής 82ης ΔΕΘ, πολλές δυναμικές μεταποιητικές επιχειρήσεις, που έχουν έδρα ολόκληρο το Βορειοελλαδικό Τόξο, θα έχουν την ευκαιρία να γίνουν «ορατές» στη διεθνή αγορά επενδύσεων και ειδικά σε πιθανούς ενδιαφερόμενους επενδυτές από την Κίνα.


ζευγαρωμα σκυλων ποιντερ

λαγκαδας βοις

'Αλλωστε, όπως επισήμανε, οι τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα, που σχετίζονται με βελτίωση του οικονομικού κλίματος, και η πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Κίνα, δημιουργούν ευνοϊκές προϋποθέσεις για τη σύναψη συμφωνιών μεταξύ ελληνικών και κινεζικών επιχειρήσεων που αναμφισβήτητα θα εισφέρουν θετικά στην περαιτέρω ενίσχυση των διμερών οικονομικών σχέσεων.


Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε την επιτακτική ανάγκη η Ελλάδα να γίνει σημαντικός υποδοχέας άμεσων επενδύσεων από την Κίνα, η οποία, όπως, τόνισε είναι «μια πολύ μεγάλη οικονομική δύναμη που αποτελεί βασικό πρωταγωνιστή για τις μελλοντικές παγκόσμιες επιχειρήσεις». Γι' αυτό, πρόσθεσε, χρειάζονται από την ελληνική πλευρά στοχευμένες, προσπάθειες.


Επίσης, ξέφρασε την πεποίθηση ότι η Κίνα μπορεί να αποτελέσει ένα «πρώτης τάξεως» προορισμό εξαγωγών, ειδικά για τα μεταποιημένα αγροτικά προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας, και πεδίο σύναψης σημαντικών συνεργασιών, όχι μόνο στον τομέα της μεταποίησης, αλλά και σε κλάδους υψηλής τεχνολογίας και υψηλής προστιθέμενης αξίας, «στους οποίους η χώρα μας έχει να επιδείξει σημαντικούς επιστήμονες και αξιόλογο ερευνητικό έργο παγκοσμίως».


Ευκαιρία με πολλαπλά οφέλη και δεν πρέπει να «χαθεί»


Το τεράστιο ενδιαφέρον που παρουσιάζει η φετινή 82η ΔΕΘ, λόγω της έλευσης των κινεζικών επιχειρήσεων στη Θεσσαλονίκη, υπογράμμισε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Β. Ελλάδας (ΣΕΒΕ), Κυριάκος Λουφάκης, σημειώνοντας χαρακτηριστικά «η φετινή ΔΕΘ είναι η πρώτη μετά από πολλά χρόνια, με τόση αξία για το ελληνικό επιχειρείν».


Εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η έλευση των κινεζικών επιχειρηματιών δεν αφορά μόνο την αγορά της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης γενικότερα, ο κ. Λουφάκης επισήμανε ότι αυτό συνδέεται με το γεγονός ότι η χώρα μας αποτελεί hub στο δρόμο του μεταξιού της Κίνας.


Είναι χαρακτηριστικό πως η China Development Bank (CDB), έχει συγκροτήσει μια λίστα διεθνών επενδυτικών προγραμμάτων με περισσότερα από 900 έργα στις 64 χώρες από τις οποίες διέρχεται ο νέος Δρόμος του Μεταξιού ή Belt and Road, με προγραμματισμένες χρηματοδοτήσεις ύψους 800 δισ. δολαρίων.


Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται και οι προγραμματισμένες για την επόμενη δεκαετία επενδύσεις ύψους 600 εκατ. ευρώ της Cosco στον Πειραιά, αλλά και άλλων κινεζικών επιχειρήσεων που έχουν τοποθετηθεί ή πρόκειται να εγκατασταθούν στην Ελλάδα. Σημεώνεται ότι τα τραπεζικά δάνεια που φαίνεται να έχει ήδη χορηγήσει για έργα που περιλαμβάνονται στον νέο Δρόμο του Μεταξιού, υπερβαίνουν τα 110 δισ. δολάρια.


Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Λουφάκης υπογράμμισε την επιτακτική ανάγκη της πλήρους αξιοποίησης του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, τονίζοντας ότι η έλευση των Κινέζων επιχειρηματιών στην 82η ΔΕΘ αποτυπώνει τη δυνατότητα της Ελλάδας να «κάνει δουλειές με την υπερδύναμη, εκμεταλλευόμενη τη γεωγραφική της θέση».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου