Είχαν διατυπωθεί αιτήματα ο ρόλος αυτός να ανατίθεται διαδοχικά στα 53 κράτη μέλη, τα περισσότερα από τα οποία είναι πρώην βρετανικές αποικίες, όμως τις τελευταίες ημέρες η βασίλισσα, η βρετανική κυβέρνηση και άλλοι ηγέτες υποστήριξαν τον Κάρολο.
βρετανική εντολή
απολλυμι αορ β
«Ο επόμενος ηγέτης της Κοινοπολιτείας θα είναι η Αυτού Υψηλότης ο πρίγκιπας Κάρολος» ανέφεραν στην ανακοίνωσή που εξέδωσαν μετά την ολοκλήρωση της συνόδου των χωρών της Κοινοπολιτείας, που διεξήχθη στον Πύργο του Γουίνδσορ.
σκοπια ελλαδα συνορα
Το αξίωμα αυτό είναι συμβολικό και δεν κληρονομείται.
Η Ελισάβετ, που αύριο θα κλείσει τα 92 της, είχε εκφράσει την Πέμπτη την επιθυμία να την διαδεχθεί ο γιος της. Η ίδια είχε αναλάβει αυτό το αξίωμα όταν απεβίωσε ο πατέρας της, ο βασιλιάς Γεώργιος Στ’, το 1952.
Πολλοί ηγέτες είχαν εκφράσει δημοσίως τη στήριξή τους στον Κάρολο, όπως η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι και ο Καναδός ομόλογός της, Τζάστιν Τριντό. Ο Κάρολος «είναι υπερήφανος υποστηρικτής της Κοινοπολιτείας εδώ και τέσσερις δεκαετίες» είπε χαρακτηριστικά η Μέι. «Το σωστό είναι να συνεχίσει μια μέρα το έργο της μητέρας του», πρόσθεσε.
Ο ηγέτης των Εργατικών της Βρετανίας, Τζέρεμι Κόρμπιν, είχε πάντως ταχθεί υπέρ μιας κυλιόμενης προεδρίας της Κοινοπολιτείας.
«Δεν θα έπρεπε να είναι ο επόμενος ηγέτης»
Μια Βρετανίδα δημοσιογράφος, η Ανίτα Σέτι, εξέφρασε επίσης επιφυλάξεις για την επιλογή του Καρόλου μετά από μια «σοκαριστική» συζήτηση που είχε μαζί του. Όπως γράφει σε άρθρο της στην εφημερίδα Γκάρντιαν, ο πρίγκιπας ξαφνιάστηκε όταν έμαθε ότι η Σέτι, που έχει ινδικές ρίζες, κατάγεται από το Μάντσεστερ και της δήλωσε: «Δεν σας φαίνεται».
«Αν σκέφτεται έτσι, δεν θα έπρεπε να είναι ο επόμενος ηγέτης της Κοινοπολιτείας», σχολίασε, επισημαίνοντας ότι «οι ισχυρισμοί περί ρατσισμού δεν είναι κάτι καινούριο για τη βασιλική οικογένεια», παραπέμποντας σε κάποιες άτοπες δηλώσεις που έχει κάνει στο παρελθόν ο πρίγκιπας Φίλιππος, ο σύζυγος της βασίλισσας Ελισάβετ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου