Συγκεκριμένα, σε υψηλά επίπεδα διατηρείται το ποσοστό των ρυθμισμένων δανείων που παρουσιάζουν ξανά καθυστέρηση, φθάνοντας κατά μέσο όρο το 40%. Ακόμη, καταγράφεται αυξημένη απροθυμία από τους δανειολήπτες να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, υπό την προσδοκία καλύτερων όρων διευθέτησής τους στο μέλλον. Αιτία είναι η στάση αναμονής που τηρούν οι υπερχρεωμένες επιχειρήσεις εν όψει της ψήφισης του νόμου για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, μέσω του οποίου θα αντιμετωπισθούν με ενιαίο τρόπο ανοίγματα προς τράπεζες, Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.
Έτσι, τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (Non Performing Exposures – NPEs) παρουσιάζουν ήδη αύξηση της τάξης των 300 - 400 εκατ. ευρώ, κάτι που θέτει εκτός τροχιάς το σχεδιασμό των τεσσάρων συστημικών ομίλων για μείωση των NPEs κατά 7 δισ. ευρώ περίπου το 2017.
προσγειωση με μποφορ
απιστια σοφα λογια
επαγγελματικα πλυντηριο ποτηριων
Αλλά και στις καταθέσεις η κατάσταση είναι ανησυχητική. Από την αρχή του χρόνου σημειώνονται εκροές στις καταθέσεις που ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ, όταν ο στόχος του 2017 αναφέρεται σε αύξηση της καταθετικής βάσης κατά 10 δισ. ευρώ! Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος ζήτησε από την ΕΚΤ να διατηρήσει αμετάβλητο τον ELA, δηλαδή το μηχανισμό παροχής ρευστότητας προς τις ελληνικέ τράπεζες.
Η επανάκαμψη της αβεβαιότητας θέτει εν αμφιβόλω την επιστροφή του τραπεζικού κλάδου σε βιώσιμη κερδοφορία και αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης νέων κεφαλαιακών ελλειμμάτων. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό δεδομένου ότι τα αποτελέσματα του 2017 θα χρησιμοποιηθούν στα stress tests που θα διεξάγει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) το φθινόπωρο του 2018.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου